RF (Radyofrekans) Uygulaması

El ve Üst Ekstremite

Radyofrekans kullanımı, esas itibarı ile dokuların ablasyonu yani eritilmesi (koagülatif nekroz) ya da tahrip edilmesi temeline dayanmaktadır. Dolayısıyla, literatürde radyofrekans uygulamaları ‘Radyofrekans Ablasyon Tedavisi’ olarak isimlendirilmiş ve RFAT şeklinde kısaltılmıştır.

 

Son on yılda RF uygulamaları, perkütan cerrahi girişimlerin artmasına paralel olarak geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Bunda, RFA’nın göreceli olarak ucuz olması yanında, uyum ve güvenilirliğinin yüksek olması rol oynamıştır. Solid tümörlerin ve metastatik iskelet sistemi tümörlerinin ablasyonundan, faset eklem ya da diz eklemlerinin denerve edilmesine kadar birçok amaçla kullanılmaktadır. Kas iskelet sistemi patolojilerine bağlı ağrılı durumlarda, uygulama daha kontrol edilebilir ve ulaşım vasıtaları da daha fazladır. Kemik metastazları dışında, RFA büyük oranda ağrı kontrolü amacıyla uygulanmaktadır.

RFA’nın minimal invaziv ve perkütan uygulanabilir olması, özellikle cerrahi işlemin uygulanayamayacağı (inoperable) olgularda tümörün küçültülmesi ve yine özellikle bel ve boyun omurgası başta olmak üzere ağrılı eklem problemlerinde, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ya da floroskopik kılavuzluk eşliğinde kullanılması büyük yararlar sağlamaktadır.

Ağrı tedavisinde, özellikle 80–60°C’de uygulanan RF ablasyon sonrası bazen bölgesel ağrı kalması, maalesef en önemli dezavantaj gibi görülmektedir. Bu nedenle, son yıllarda devamlı akım veren konvansiyonel RFA sistemlerinin bir alternatifi olarak ‘pulse RFA’ sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistemin en önemli üstünlüğü, akımı sürekli vermek yerine daha küçük alana ısı diffüzyonunu azaltma imkanı sunması, daha güvenli ablasyon alanı oluşmasını sağlaması ve daha az dokuda nekroza neden olması, böylece de işlem sonrası hasta şikayetlerinin azaltılmasını mümkün kılmasıdır.

 

RFA’nın Kemik Eklem Patolojilerinde Yeri
RF enerjisi, eklem cerrahisinde daha çok artroskopinin bir komponenti olarak kullanılmaktadır. Özellikle omuz kalça ve diz artroskopik girişimlerinde, son derece gelişmiş RF elektrodları mevcuttur. Cerrahi süreyi kısaltması ve güvenli, kontrol edilebilir bir ablasyon marjini tayin edilebilir olması bunda etkili olmuştur. Bu amaçla, eklemde termal kapsülorafi, bazı kemik kanamalarının durdurulmasında ve kapsüler gevşetme amacı ile kesi yapmak için kullanılmaktadır. Özellikle kronik ağrılı dizde geniküler sinir ablasyonu yolu ile, artritik diz ağrılarının kontrolü üzerine literatür çalışmaları mevcuttur. Bunun gibi, yine omuz ve dirsekte de, çok yaygın olmamakla birlikte gerek sinir ablasyonu gerekse patolojik doku ablasyonu amacı ile uygulama mümkündür.

Konuşma Ekranı
Pzt. - Cmt. 09:30/17:30
Canlı Bilgi Hattı