Omuz Hastalıkları

El ve Üst Ekstremite Cerrahisi

Omuz ağrıları kas-iskelet sistemi patolojileri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan prevalans çalıþmalarında, omuz ağrılarının üçüncü sıklıkla görülen lokomotor sistem patolojisi olduğu gösterilmiştir. Omuz ekleminin anatomik yapısı ve sık kullanılan bir eklem olması yaralanmaya zemin hazırlamaktadır. Bu durum, kişinin hayat kalitesini ve iş gücünü azaltması bakımından toplumsal bir sorun olabilmektedir.

 

Omuz ağrılarının tedavisinde birçok metod bulunmaktadır. Bunların bazıları klinik pratikte gelenekselleşmiş durumda iken (fizik tedavi modaliteleri, enjeksiyon vb.) bazıları son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir (kinezyolojik bantlama, platelet rich plasma –PRP)

1.Bisipital Tendinit:
dirsek ve omuz fleksiyonu sırasında omuz ön bölge ağrısı ile karakterizedir. Tekrarlayan aşırı kullanım ve travma esas nedenlerdendir. Primer biseps tendiniti oldukça nadirdir ve daha çok genç atletlerde görülür. Sekonder biseps tendiniti daha sıktır ve yaşlı popülasyonda görülür. Bu durum daha çok rotator manşon patolojileriyle bağlantılıdır.

2. Glenohumeral Eklem Osteoartriti
eklem kıkırdağının herhangi bir sebeble zarar görmesi ile oluşur. Omartrosis olarak da bilinir. Daha çok aşırı yüklenme sonucu kıkırdak hasarı oluşabilmektedir Ayrıca avasküler nekrosis, kondrolisis, idiopatik fokal defektler, osteokondritis dissekans, travma, cerrahi vb. gibi nedenler de etkilidir

3. Subakromiyal Bursit
Daha çok rotator manşon tendinitlerine sekonder olarak gelişmektedir. Tedavisinde; istirahat soğuk uygulama ve lokal enjeksiyonlar önerilmektedir. Kronik vakalarda bursada fibrotik kalınlaşma gelişebilmektedir. Bu durumda cerrahi olarak çıkarılması gerekir

4. Kalsifik Tendinit
pratikte sık rastlanılan bir patolojidir. Lezyon yeri en sık olarak supraspinatus kasının kritik zon bölgesine yakındır. Fizyopatogenezinde; dejenere supraspinatus kasında matrix birikmesi gösterilmiştir Tedavisinde nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID), lokal enjeksiyonlar, fizik tedavi uygulamaları yapılmakta bunlardan yanıt alınamadığı durumlarda cerrahiye başvurulmaktadır

5. Adeziv Kapsülit (Donuk Omuz)
henüz tam olarak anlaşılamamış, ağrı ile başlayan, omuz ekleminin bütün yönlere olan aktif ve pasif hareketlerinde kısıtlılığa yol açan bir sendromdur. Primer olabileceği gibi başka sebeplere sekonder de gelişebilir . En önemli faktör immobilitedir. Bunun yanında diabetes mellitus, hipotiroidizm, miyokard infarktüsü, akromioklavikuler ve glenohumeral eklem osteoartriti gibi nedenlere sekonder olarak da gelişebilir.

6. Subakromiyal Sıkışma Sendromu
humerus başı ile üzerinde bulunan akromiyon korakoakromiyal ligament ve korakoid çıkıntının oluşturduğu korakoakromiyal ark arasındaki yumuşak dokuların, supraspinatus tendonu ve subakromiyal bursanın sıkışması sonucu oluşmaktadır en yaygın semptom ağrıdır ve sıklıkla omuzun anterior yüzüne lokalizedir. Hasta tarafından keskin tarzda olduğu ifade edilmektedir. Ağrı aşağı doğru yayılabilmekte ve özellikle yer çekimine karşı yapılan işlerle, fırlatma hareketlerinde ve geceleri artmaktadır . Hastalar omuz hareketleri sırasında kas spazmı ve tutukluk hissinden yakınırlar.

Konuşma Ekranı
Pzt. - Cmt. 09:30/17:30
Canlı Bilgi Hattı