Omuz ağrıları, genel popülasyonda sık görülen bir kas iskelet sistemi problemidir. Toplumda omuz ağrısı, bel ve boyun ağrılarından sonra üçüncü sırada yer almaktadır.
Omuz ağrısının birçok nedeni vardır. En sık neden tendon ve bursa yapılarını içeren yumuşak doku lezyonlarıdır ve bu lezyonlar genellikle subakromial sıkışma sendromu veya rotator cuff patolojileri ile birliktedir.
Subakromial sıkışma sendromu; supraspinatus tendonu, subakromiyal bursa ve bisipital tendonun humerus ile korakoakromiyal ark arasında sıkışması sonucu oluşur. Bunun yanında akromioklaviküler eklem ve glenohumeral ekleme ait dejeneratif değişiklikler ile çevredeki kas ve sinirlerden kaynaklanan nedenlerle de omuz ağrısı oluşabilir.
Omuz ağrısı olan hastaların değerlendirilmesinde sıklıkla güçlükler yaşanmaktadır. Bunun nedeni ise, ağrıya sebep olabilen birçok farklı etiyolojinin olması ve ağrıya sebep olan yapıların tespit edilmesinde yaşanan zorluklardır. Bu nedenle omuz ağrısı olan hastalarda tanının konması açısından fizik muayene ile patolojilerini tespit etmek için kullanılan klinik özel testler büyük önem taşımaktadır. Subakromial sıkışma sendromu ve diğer omuz patolojileri için kullanılan klinik testlerin hangisinin tanı koymada daha başarılı olduğunun bilinmesi hastanın değerlendirilmesinde, ileri tetkike gerek olup olmadığı ve hastanın tedavisinin düzenlenmesi açısından önemlidir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) omuz patolojilerini değerlendirmede son yıllarda artan bir öneme sahiptir. Manyetik rezonans görüntüleme omuz lezyonlarının tanısında detaylı analiz imkanı sağlayan noninvaziv bir tekniktir.