Nöral Terapi

Kök Hücre Nakli

Nöralterapi, lokal anesteziklerin diagnostik ve terapötik amaçlı kullanıldığı uygulamaların genel adıdır. Cerrahide kısa süreli sağlanan analjeziden farklı olarak, nöralterapi uygulamalarında ağrı ve fonksiyonel bozuklukların uzun süreli olarak düzeltilmesi esastır.

 

Nöralterapi, lokal anestezik ve enjeksiyon teknikleri açısından bakıldığında modern tıbbın içinde gelişen bir tedavi yöntemi iken, tanı ve tedaviye bütüncül yaklaşım açısından değerlendirildiğinde ise bir tamamlayıcı tıp yöntemidir

 

Nöralterapi, amaca yönelik az miktarda bir lokal anestezik enjeksiyonu ile mevcut semptomları sadece kısa süreli olarak ortadan kaldırmamaktadır. Sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte, vücut regülasyonunun da düzenlenmesi fonksiyonlarda düzelme, normale dönme sağlanmaktadır.

 

Otonom sinir sistemi tarafından sağlanan hücreler arası bilgi alışverişi bozulduğu takdirde doku ve organ hasarı ortaya çıkabilmektedir. Otonom sinir sistemi tarafından iletilen anormal uyarılar lokal anestezik uygulamaları ile önlenebilmektedir. Nöralterapide lokal anestezik uygulamaları indirekt (iğne etkisi) ve direkt (lokal anestezik blok etkisi) olarak etki etmektedir. Lokal anestezik etkisi nöralterapide rejyonal anestezide olandan farklıdır. Rejyonal anestezide enjeksiyon yeri ve anesteziğin dozu önemli iken, nöralterapide lokalizasyon ön plandadır.

Nöralterapide en çok prokain ve lidokain kullanımı tavsiye edilmektedir. Yetmiş kg vücut ağırlığı olan bir insan için lidokainin maksimum dozu 20 mL, prokainin maksimum dozu ise 50 mL’dir. Yüksek doz tehlikesinden dolayı %1’lik veya %0,5’lik çözeltilerin kullanılması gerekmektedir.

 

Nöralterapi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon pratiğinde yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemi olmaya başlamıştır. Özellikle kronik ağrılı durumlarda etkili olduğuna dair klinik deneyimler mevcuttur. Aşağıda belirtilen durumlarda nöralterapi etkinliğini gösteren klinik kanıtlar bulunmaktadır

 

Miyofasiyal ağrı: Kaslardaki tetik nokta oluşumuna bağlı ortaya çıkan ağrılardır. Terapötik amaçlı lokal anestezik kullanımının miyofasyal ağrıda etkili olduğunu gösteren yayınlar mevcuttur.

 

Bel ağrısı: Kronik bel ağrısı toplumda yaygın olarak görülmektedir. İş gücü kaybının önemli nedenlerinden biridir. Kronik bel ağrılarının psikojenik yönü de bulunmaktadır, ağrıya depresyon ve anksiyete de eşlik edebilmektedir.

 

Post Herpetik Nevralji: Post herpetik nevralji de lokal anestezik enjeksiyonu ile başarılı şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmalarda, paravertebral prokain uygulamasının ve lokal anestezik ile birlikte steroidin epidural enjeksiyonunun post herpetik nevraljide etkili olduğu gösterilmiştir

 

Fantom Ağrısı: Post-amputasyon ağrı sendromunda, sağlam ekstremitedeki miyofasiyal tetik noktaların ağrıda önemli rol oynadığı gösterilmiştir ve sağlam ekstremiteye yapılan lokal anestezik enjeksiyonunun ağrıyı azalttığını gösteren çalışmalar mevcuttur

 

Nöralterapi, hastaya bütüncül yaklaşımın ön planda tutulduğu ve günlük pratikte yaygın olarak kullanılmaya başlayan bir tedavi metodudur. Akut veya kronik birçok hastalığın tedavisinde başarılı olarak kullanılmaktadır. Ek olarak, diagnostik amaçlı ya da klasik tıbbi tedavilere adjuvan olarak da uygulanabilmektedir. Etkinliğinin yanı sıra tedavi maliyetinin ucuz olması ve hasta memnuniyetini belirgin ölçüde artırması önemli avantajları arasında yer almaktadır.

Konuşma Ekranı
Pzt. - Cmt. 09:30/17:30
Canlı Bilgi Hattı