Nöralterapi, lokal anesteziklerin diagnostik ve terapötik amaçlı kullanıldığı uygulamaların genel adıdır. Cerrahide kısa süreli sağlanan analjeziden farklı olarak, nöralterapi uygulamalarında ağrı ve fonksiyonel bozuklukların uzun süreli olarak düzeltilmesi esastır.
Nöralterapi, lokal anestezik ve enjeksiyon teknikleri açısından bakıldığında modern tıbbın içinde gelişen bir tedavi yöntemi iken, tanı ve tedaviye bütüncül yaklaşım açısından değerlendirildiğinde ise bir tamamlayıcı tıp yöntemidir
Nöralterapi, amaca yönelik az miktarda bir lokal anestezik enjeksiyonu ile mevcut semptomları sadece kısa süreli olarak ortadan kaldırmamaktadır. Sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte, vücut regülasyonunun da düzenlenmesi fonksiyonlarda düzelme, normale dönme sağlanmaktadır.
Otonom sinir sistemi tarafından sağlanan hücreler arası bilgi alışverişi bozulduğu takdirde doku ve organ hasarı ortaya çıkabilmektedir. Otonom sinir sistemi tarafından iletilen anormal uyarılar lokal anestezik uygulamaları ile önlenebilmektedir. Nöralterapide lokal anestezik uygulamaları indirekt (iğne etkisi) ve direkt (lokal anestezik blok etkisi) olarak etki etmektedir. Lokal anestezik etkisi nöralterapide rejyonal anestezide olandan farklıdır. Rejyonal anestezide enjeksiyon yeri ve anesteziğin dozu önemli iken, nöralterapide lokalizasyon ön plandadır.