Osteoartrit ve Hyalüronik Asit:
OA’li hastalarda etkilenen eklemlerde HA azalmış konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Oral yoldan iyi absorbe edilemediği için intraartiküler yoldan uygulanan HA’nın değişik yollarla etki ettiği düşünülmektedir. ileri sürülen mekanizmalar şöyledir:
a) Eklem sıvısının bozulan viskositesinin ve lubrikatif özelliklerinin artırılması
b) Sinovyal membran ve eklem yüzeyinde koruyucu bir bariyer oluşturarak mekanik şokların absorbsiyonuna yardım etmesi
c) Kıkırdak esnekliğinin ve hasara dayanıklılığın arttırılması
d) Eklem efüzyonunun azaltılması
e) Nosiseptörler üzerine direkt etki
f) Isı şoku protein 72 (Hsp72) ekspresyonunun artırılması
g) Sinovyal permeabilite üzerine etki ederek serbest oksijen radikalleri ve matriks metalloproteinazları inhibe etmesi
Her ne kadar karşıt görüşler olsa da yapılan çok sayıda in-vitro çalışma olumludur ve in-vivo kontrollü klinik çalışmalar ile diz OA’sında intraartiküler HA uygulamalarının plaseboya üstünlüğü gösterilmiştir. Bu tedavi yönteminin kullanım mantığı, HA’nın kıkırdak ekstraselüler matriksinin ve sinovyal sıvının major komponenti olarak bariyer ve lubrikan özelliği ile kıkırdak hasarına olan direnci artırması esasına dayanır. Hyalüronanların etkisi sadece yüksek viskositeli bir sıvı replasmanından ibaret değildir. intraartiküler HA tedavisinin sonuçlarını belirleyen faktörler arasında, hastalığın derecesi ve kıkırdak kaybının miktarı, deformiteler, kas güçsüzlüğü ve obesite sayılabilir. Tedavinin etkin olup olmadığını söyleyebilmek için doğru seçilmiş hastalar üzerinde uygulama yapılmalı ve bu bulgular değerlendirilmelidir.
Steroid Uygulaması:
intraartiküler steroid enjeksiyonları ağrısız eklem hareketini sağlamak ve fonksiyonları artırmak için uygulanmaktadır. Ağrı ilk 24 saat içinde dramatik olarak azalmakta ve 4-8 hafta kadar bu etki devam etmektedir. Tekrarlayan enjeksiyonlar yapılabilmekle birlikte literatürde steroid enjeksiyonlarının eklem kıkırdağı üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği belirtilmektedir
Platelet Rich Plazma:
Plateletten zengin plazma tam kanın santrifüj edilmesi ile elde edilen ve tam kandan daha yüksek konsantrasyonda platelet içeren plazma komponentidir. İçeriğinde çok sayıda büyüme faktörü bulundurması çeşitli kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde Plateletten zengin plazma enjeksiyonlarının kullanımını getirmiştir
Kas iskelet sistemi hastalıklarında Plateletten zengin plazma enjeksiyonlarının kullanım alanları kronik tendinopatiler, osteoartit, akut ve kronik ligament/kas yaralanmaları ve intraoperatif kırık ve tendon tamiri uygulamalarıdır.
Plateletten zengin plazma diğer biyolojik ajanlar ile karşılaştırıldığında elde edilmesi en kolay ajandır. Plateletten zengin plazma; trombosit kaynaklı insülin benzeri büyüme faktörü, fibroblast büyüme faktörü, trombosit kökenli büyüme faktörü, epidermal büyüme faktörü, damar endotelyal büyüme faktörü gibi faktörler içerir. Bu faktörler inflamasyonu baskılar, nekrotik hücrelerin kaldırılmasını uyararak doku rekonstrüksiyonuna yardımcı olur. Bu özelliklerinden dolayı yalnızca ortopedik patolojilerde değil birçok farklı alanda kendine kullanım alanı bulmuş olan bu ajan hakkında birçok farklı disiplin oldukça başarılı sonuçlar bildirmiştir.