Boyun Ağrısı

Boyun-Ağrısı

Servikal omurga yedi vertebra ve beş intervertebral diskten oluşmaktadır. Boyun ağrısı, oksiput ile C7 vertebra arasında kalan bölümden, kola, sırta, çeneye, oksipital bölgeye doğru yayılabilen ağrıdır. Boyun ağrısı yaşam boyu prevelansı ortalama %48 olarak bildirilmektedir. Yetişkin popülasyonun yaklaşık olarak yarısı hayatlarının bir döneminde boyun ağrısı atağı geçirirler. Kadınlarda ve orta yaşta görülme sıklığı daha fazladır.

Travma, boyun ağrısının önemli bir nedenidir. Çalışma koşulları ile boyun ağrısı arasında net bir ilişki saptanamasada, bedensel olarak aktif çalışanlarda boyun ağrısı sıklığı yüksektir. Kronik boyun ağrısının mental ve fiziksel stres, kötü postür, depresyon ile ilişkisi de bildirilmiştir.

Boyun ağrısının süre, sıklık, etyoloji, ağrı lokalizasyonu ve ağrı tipine göre sınıflandırılması olasıdır. Mekanik nedenler, enflamatuar, nöropatik nedenler ve iç organ kaynaklı yansıyan ağrılar olarak kabaca gruplandırılabilir.
Omurga ve destek yapıları (ligaman ve kaslar) ile ilgili problemler mekanik ağrılara sebeb olur, en yaygın örnekleri faset eklem, diskojenik ağrılar ve myofasial ağrılardır. Sinir sisteminin irritasyonu sonucu oluşan nöropatik ağrının en yaygın örneği servikal sinir köklerinin basısı kaynaklı radiküler ağrılardır.

Bel ağrısına benzer şekilde akut boyun ağrılarının da çoğunluğu 2 ay içinde geriler, ancak %50 kadarı devam eder vaya 1 yıl içinde tekrarlar. Kadın cinsiyet, ileri yaş, eşlik eden pisikososyal faktörler, radiküler semptomplar akut boyun ağrısı için kötü prognostik faktörler olarak sayılmaktadır

1. Travma: (düşme, trafik kazaları, whiplash yaralanmaları) Olabilecek durumlar: kırık, spinal kord yaralanması, syrinx, ligaman ayrışması İlişkili semptomlar: bilinç bozuklukları, kognitif fonksiyonlarda bozukluk, baş ağrısı, nörolojik semptomlar.
2. Romatoid Artirit, Down Sendromu, Spondiloartropati: Bu hastalıklar atlantoaksiyal subluksasyonun görülebileceği durumlar olması nedeni ile, çabuk yorulma, yürüş anormallikleri, servikal hareketlerde kısıtlılık, tortikolis, spastisite, duysal defisit, üst motor nöron tutulum bulgusu olan kişilerde subluksasyon akla gelmelidir.
3. Konstitusyonel semptomlar: Kilo kaybı, ateş, ailede malignite öyküsü, yaygın eklem ağrısı ve tutukluk, laboratuar testlerinde bozukluk olan hastalarda metastaz, enfeksiyon ve sistemik romatizmal hastalıklar düşünülmelidir.
4. Enfeksiyon semptomları: Ateş, ense sertliği, fotofobi, lokositoz gibi bulguların varlığında, epidural abse, spondilodiskit, menenjit gibi enfektif durumlar araştırılmalıdır.
5. Üst motor nöron lezyonu: Hoffman, babinski, hiperrefleksi, spastisite, inkontinans gibi bulguların varlığında, spinal kord kompresyonu ve demiyelinizan hastalıklar ekarte edilmelidir
6. Yirmi yaşından küçük olmak: Bu yaş gurubunda konjenital anomaliler yada madde bağımlılığı gibi durumar açısından, spina bfida için işaretleri(doğum lekesi, kıllanma) madde bağımlılığı için erkek cinsiyet, kötü iş veya okul performansı, depresyon ya da diğer psikiyatrik morbidite gibi diğer eşlik edebilecek durumlar araştırılmalıdır.
7. Göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı: Myokard iskemisi ile ilişkili olabileceği akla gelmeli, bulantı ve sol üst kola yayılan ağrının da eşlik etmesi ile myokard iskemisi mutlaka ekarte edilmelidir.
8. Yaşın 50 nin üzerinde olması: Bu yaş gurubu hastalarda, metastaz, vertebra fraktürü, vertebral yada karotis arter diseksiyonu, kanaması olabileceğinden, malignite öyküsü, önceki travma, ve diseksiyon öyküsü sorulmalıdır. yırtılma hissi, baş ağrısı, görme kaybı, ya da diğer nörolojik sekeller varlığı da bu durumlar için belirteç olabilir.

Konuşma Ekranı
Pzt. - Cmt. 09:30/17:30
Canlı Bilgi Hattı